Saturday, April 1, 2017

Kalendar radova u vocnjaku za mjesec april

Po meteoroloskim statistikama, april je vrlo cudljiv mjesec u kome se mogu ocekivati i zadnji naleti zime ali i naznake ljeta. April je osjetno suncaniji od marta ali i kisovitiji te cak ponekad moze biti i grada u aprilu.

Radovi u vocnjaku u aprilu
Nakon proljetnih radova obavlja se povrsinska obrada zemljista u maticnjacima, rastilima i vocnjacima a ako je potrebno i djubri.
Obavlaju se proljetna prskanja i sprovodi zastita vocaka u cvijetu od poznih mrazeva. Orezuju se kupine i maline.
Obavlja se i prekalemljavanje vocnih stabala i divljaka, djubrenje azotnim djubrivima, sjetva stratifikovanog sjemena, obrada zemljista (tanjiranje, freziranje ili okopavanje). U brdsko-planinskim krajevima moze se jos izvoditi zimska rezidba i sadnja sadnica, a prema potrebi i zastita cvijeta od kasnih proljetnih mrazeva.
Pcelinja drustva unose se u zasade breskve, visnje, tresnje, domase sljive, kruske, jabuje, jagode, maline i kupine u cvijetu radi boljeg oprasivanja.
Podizu se novi vinogradi. Kolje se postavlja u mladim vinogradima. Vrsi se djubrenje azotnim djubrivom. Rezidba na zrelo se zavrsava. Cokote terba vezati, a isto tako krakove i lukove za naslon. Nastavlja se duboka obrada u redu i između redova. Prva plitka obrada izmedju redova i prvo prasenje u redu je, takođe, u ovom mjesecu.




No comments:

Post a Comment