Saturday, March 18, 2017

Aronija - uzgoj i osobine Aronije

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. Zbog svojih je izuzetnih ljekovitih svojstava trenutno vrlo cjenjena i tražena.

















Aronija raste u obliku grma koji može dosegnuti visinu od 1,5 do 2,5 m. Listovi su joj tamnozelene boje i ovalnog oblika. U jesen postaju crveni te se u tome očituje dekorativnost biljke. Cvjetovi aronije su bijele do svijetlo rozne boje i nalaze se skupljeni u cvatu. Biljka počinje cvjetati u maju, a plodovi počinju sazrijevati od avgusta. Plodovi su tamnoplave bobice, okruglastog ili spljoštenog oblika. Plodovi aronije čine ogrozd (15 do 20 skupljenih plodova), a u plodu se obično nalazi 5 do 8 sjemenki. Sto je karakteristicno za Aroniju je da je ona samooplodna biljka.


Agroekološki uvjeti uzgoja aronije:

Temperatura
Uzgoj je aronije moguć i u područjima u kojima vlada oštra kontinentalna klima, u čemu se očituje njezina velika prilagodljivost. U fazi zimskog mirovanja može podnijeti temperature i do -30 °C. Ukoliko krajem jeseni i početkom zime dođe do iznimno niskih temperatura nižih od -23 °C mogu se očekivati oštećenja na biljci. Ipak, radi se o kulturi kojoj pogoduje mnogo svjetla te je preporuka uzgoj na sunčanim terenima.

Voda
Optimalna je količina padavina za uzgoj aronije od 500 - 700 mm godišnje. Nedostatak vlage utjecat će na kvalitetu plodova koji postaju manji i kiselijeg okusa. Ukoliko se uzgaja na području sklonom pojavi suše, obvezna je mjera navodnjavanja.

Zemljište
Budući da nema velike zahtjeve prema zemljištu, moguć je uzgoj na siromašnim, pjeskovitim i vlažnijim tlima. Uzgoj je moguć i na kamenitim područjima s malom količinom tla kao što su područja krša. Ipak, najbolji se rezultati postižu ukoliko se aronija uzgaja na plodnom tlu, blago kiselom (pH 5.5 - 6.0). Pretjerano zbijena i suha tla najbolje je izbjegavati.

Tehnologija uzgoja aronije
Aronija je višegodišnja kultura koja, ukoliko se pravilno uzgaja i vrši njega, može imati životni vijek od 30 godina. Lako se razmnožava nagrtanjem i izdancima (položenicama).

Priprema zemljišta
Prije sadnje potrebno je obaviti meliorativnu gnojidbu pri čemu se koristi stajski gnoj i mineralna gnojiva s povećanim udjelom kalija i fosfora.

Ishrana
Najbolji se rezultati u uzgoju postižu ukoliko se na zemljište unosi 80 - 100 kg dušika, 30 - 60 kg fosfora i 100 - 120 kg kalija.

Sadnja aronije
Aroniju je najbolje saditi u jesen, a preporuka je pri tome koristiti dvogodišnje sadnice. Sadnice bi trebale imati dobro razvijen korijenov sustav te 3 do 5 izdanaka. U komercijalnom uzgoju prevladava uzgojni oblik grma, iako se aronija može uzgajati i u obliku stabla.
Međuredni razmak prilikom sadnje trebao bi iznositi 3,0 do 4,0 m te od 1,5 do 2,0 m u redu. Sadnja se obavlja u jame dubine 20 cm i promjera 30 cm.
















Berba i prinos aronije
Prvu je berbu novog nasada moguće očekivati u trećoj godini, kada je prinos 0,3 do 0,5 kg plodova po biljci. Od pete do sedme godine prinos je 8-10 kg ploda po biljci, a od devete do desete godine i dalje može se očekivati 15 kg po biljci. Dozrijevanje plodova aronije odvija se u avgustu, a berba se može i produžiti budući da se zreli plodovi neće pokvariti i otpasti ukoliko ostanu na biljci.



Upotreba aronije
Aronija pripada kulturama s visokim sadržajem biljnih fenola, zbog čega je izuzetno ljekovita. Osobito se koristi kod tegoba povezanih s visokim krvnim tlakom i utječe na elastičnost krvnih žila. Često se prerađuje u sokove, sirupe, džemove i likere.

Izvor: agroklub.com

No comments:

Post a Comment