Saturday, March 25, 2017

Sistemi uzgoja šljive

Ako se kao podloga koristi džanarika onda se preporučuje rastojanje sadnje 4-5 m između redova, a unutar reda 2-4 m. Gustina sadnje uslovljava intenzitet rezidbe i neophodnost primjene mjera za ubrzavanje rodnosti (razvođenje i savijanje grana). U voćnacima velike gustine, sa malim rastojanjem između voćaka mora se primijeniti intenzivna zimska ali i jedna do dvije ljetnje rezidbe za smanjenje bujnosti stabala šljive. Takođe se za ubrzavanje rodnosti grane moraju povijati i razvoditi.




















Preporučeni oblici krune su za voćnjake sa rjeđom sadnjom piramidalna kruna i kotlasta kruna, a za gustu sadnju  (više od 1000 stabala šljive po hektaru) vreteno.

Piramidalna kruna

Ima 7-9 jakih, dugačkih ramenih grana na jasno formiranoj centralnoj vodilji. Visina krune je 3-4 m. Ugao pod kojim izrastaju grane je 45-60 stepeni. Formira se u uslovima kada je rastojanje sadnje veće od 4x2,5 m.

Piramidalna kruna kod sorte šljive Stenlej pri razmaku sadnje 5x4


Kotlasta kruna

Ovaj oblik krune je bez centralne vodilje. Ima tri do četiri skeletne grane raspoređene međusobno na podjednakom rastojanju. Ugao koji grane zaklapaju sa vertikalom je 40-45 stepeni. Na njima se formira nekoliko serija sekundarnih grana na kojima su smješteni nosači rodnih grančica. Uklanjanjem centralne vodilje postiže se bolja unutrašnja osvijetljenost krune. Osnovni nedostatak ovakvog načina uzgoja je nemogućnost njegove primjene u veoma gustoj sadnji šljive.


Vreteno

To je piramidalna forma koja se formira na stablima šljive ako je rastojanje sadnje manje od 4 x 2,5 m. Ima jasno formiranu centralnu vodilju i spiralno (kružno) rapoređene kratke skelete grane, koje izrastaju pod uglom od 90 stepeni.


Gusta sadnja šljive sa vretenastom formom krune

Otvoreni rast grana jako povećava rodnost i smanjuje bujnost stabala šljive. Za skeletnu granu se ostavlja svaka umjereno bujna grančica sa povoljnim uglom rasta. Ako ugao rasta nije dobar, moraju se razvoditi i savijati. To se radi sa čačkalicama, štipaljkama ili sa tegovima.

Pravilno formiranje oblika krune, posebno u gustoj sadnji, moguće je samo uz razvođenje grana korišćenjem različitih pomagala (čačakalice, štipaljke, tegovi) 

Dovođenje skeletnih grana šljive u horizontalni položaj pozitivno utiče na postizanje ranih i visokih prinosa.

Izvor: izazovipoljoprivrede.ba

No comments:

Post a Comment