Wednesday, March 29, 2017

Kako se rijesiti krtice u vocnjaku

U samo pola sata krtice iskopaju i do sedam kilograma zemlje čime oštećuju voće, povrće i cvijeće. Krtice su posebno aktivne u proljeće i jesen kada je zemlja dovoljno vlažna što im omogućava da lakše kopaju hodnike.
 
 S jedne strane su korisne jer pridonose smanjenju štetočina u tlu, a s druge su noćna mora jer nagrđuju i oštećuju travnjake, dvorišta, vrtove i voćnjake. Na tržištu postoje brojna prirodna i ekološka sredstva koja će vam pomoći da otjerate krticu iz vrta. Osim kupovnih sredstava koja možete nabaviti u poljoprivrednim apotekama, postoji čitav niz narodnih sistema za odbijanje krtice.
Osim posebnih preparata postoje mnogi prirodni recepti poput ricinusova ulja. Pomiješati tri kašike ulja sa 1 litrom vode i njome zaliti krtičnjak. Miris ulja odbit će krtice, kao i boca koju ćete staviti u krtičnjak. Ukopajte vrh prazne boce (ne stavljajte čep!) u otvor rova, a zvukovi iz okoliša i zvukovi vjetra koji će prolaziti kroz bocu otjerat će krtice s toga mjesta. Možda će njezin odlazak potrajati, ali rezultati ne bi trebali izostati. Neki vrtlari služe se i bazgom da bi otjerali krtice. Jednostavno stavite u vrt granu bazge ili spremite pripravak od nje. Stavite u plastičnu posudu listove bazge, dodajte vodu i ostavite ih tri do četiri dana na suncu. Izvadite lišće te razrijedite vodu koja je ostala također vodom (omjer 1:5). Zalijevate vodom tlo nekoliko puta sedmično. Ovim pripravkom otjerat ćete iz vrta i gusjenice.
Možete zaštititi vrt i metalnom ili debljom plastičnom mrežom. Ako želite da vam duže traje, nabavite metalnu mrežu. Kupite mrežu sitnih rupa narezanu po dužini na trake široke 60 cm. Spojite traku jednu na drugu tako da bude duga kao i stranica vrta. Tako načinite i za preostale tri stranice. Iskopajte uski kanal na rubovima vrta i u njega umetnite žicu. Pazite da završetke traka spojite jedne s drugima. Zatrpajte kanale žicom – i to je to.
 
Još jedan način je da kuglice vate natopite limunovim uljem i gurnete u rupu. Miris limuna krtica ne podnosi.
Slično djelovanje ima i smjesa koju napravimo od 3/4 sirutke i 1/4 mlaćenice (stepke). Taj miris ima zadatak da zasmradi ionako kisikom osiromašen zrak u podzemnim kanalima.
 
Izvor: uredisvojdom
 
 

No comments:

Post a Comment