Friday, March 17, 2017

Podloga za kalemljenje voća

U suštini postoje dva načina proizvodnje podloge za kalemljenje voća:
Proizvodnja podloga za kalemljenje iz sjemena i vegetativna podloga za kalemljenje.

Podloge za kalemljenje iz sjemena, sijanci se proizvode u sjemenistu. Sjeme se uzima sa bujnih, starijih i rodnijih stabala. Za jabuku i krusku uzima se sjeme iz plodova koji ranije sazrijevaju a za vrste sa kostičavim plodovima koji kasnije sazrijevaju. Sjeme je najbolje uzimati od divljih voćaka. Odabirati ujednačene plodove srednje krupnoće. Sjeme se izdvaja iz plodova, susi u hladovini, klasira po krupnoći i stratifikuje.

Dužina vremena stratifikovanja, orijentaciono za pojedine vrste, kreće se:
Matičnjak podloge
jabuka - 90 do 100 dana
kruska - 70 do 90 dana
breskva - 60 do 100 dana
dzanarika - 80 do 120 dana
kajsija - 30 do 50 dana
divlja tresnja - 100 do 120 dana
magriva - 90 do 100 dana
orah - 60 do 70 dana
badem - oko 70 dana.

Zavrsetak stratifikovanja se utvrdjuje kada je sjemenka u kostici ovlažena i nabubrila ili je naprsla i pustila korjenčić.

Stratifikovanje se vrsi u sanduke ili trapove sa tri do četiri sloja sjemena izmedju kojih je vlažan pijesak. Treba obezbijediti temperaturu od 0°-5° C, vlagu i prisustvo kiseonika.

Sjeme se sije u toku jeseni ili u proljeće, u sjemenistu ili u rastilo. U sjemenistu sijati jabuku, krusku, sljivu, tresnju, magrivu i orah, a u rastilo breskvu, kajsiju, badem i orah, gdje se iste godine kaleme očenjem ili na spavajući pupoljak.

Vegetativne podloge za kalemljenje se razmnožavaju: nagrtanjem, položnicima, reznicama i izdancima.

Vegetativna podloga
1. Nagrtanje je najčesći način proizvodnje podloge za kalemljenje. Kad mladari izbiju iz glave žbuna 20 do 25cm obavlja se prvo zagrtanje na 10 do 15cm. Zagrtanje se ponavlja najmanje jos jednom uz primjenu potrebnih mjera obrade i zastite. U jesen poslije opadanja lisća, žbun se odgrće i skidaju se ožiljene mladice do osnove. Podloge se mogu odmah saditi u rastilo ili se trape. Za sobno kalemljenje uzimaju se mladice sa dobrim žilama i debljine 8 do 12mm, na 15cm iznad korijena. Na ovaj način se proizvode podloge za jabuku, krusku, dunju i musmulu, a rjedje za sljivu, kajsiju, tresnju i druge vrste.

2. Položnicama se proizvode podloge za kalemljenje na sličan način kao nagrtanjem. Ima vise vrsta položnica: horizontalna, obična i modifikacije ova dva načina. Primjenjuje se za bujnije podloge jabuke i u proizvodnji podloga za tresnju, kajsiju i sljivu.

3. Reznicama se proizvode podloge za kalemljenje jabučaste vrste voća, a rjedje za druge vrste. Za proizvodnju se mogu upotrijebiti zrele, zelene i korij
enove reznice.

4. Izdancima se najčesće proizvode podloge za kalemljenje sljive, kajsije, tresnje i visnje.

No comments:

Post a Comment