Thursday, March 23, 2017

Greške prilikom rezidbe

Ova agrotehnička mjera je veoma važna kojoj se načešće ne posvećuje previše pažnje iako od nje zavisi prinos voća a samim time i uspješnost bavljenja voćarstvom.
 
Da li zbog uštede finansijskih sredstava ili neznanja čest je slučaj da se ova mjera uopšte ne primjenjuje u voćnjacima, ili pak ako se primjenjuje, onda se izvodi nestručno.
 
Prva grerška koja se napravi je ta da se najčešće posađena sadnica uopšte ne prikrati ili ako se prikrati onda se to ne uradi na visinu koja je potrebna za formiranje ispravnog uzgojnog oblika.
Na ovaj način se u startu otežava izvođenje svih neophodnih mjera u voćnjaku.
Prilikom podizanja voćnjaka dovoljno pažnje se ne poklanja pravilnom rasporedu grana u krošnji. U ovakvim zasadima često se dešava da usljed tereta roda ili vremenskih neprilika dolazi do loma grana na stablu što direktno utiče na smanjenje rodnosti i iscrpljivanja voćke a u ekstremnim slučajevima može doći i do uništenja stabla.
Nepoznavanje rodnih elemenata i nestručno izvedena rezidba dovode do značajnog smanjenja prinosa. Takozvanim "šišanjem" sa voćaka se ukloni dobar dio rodnih elemenata i time umanjuje očekivan prinos. Posebno kod jabučastih voćnih vrsta je izraženo prekraćivanje jednogodišnjih mladara, što se kod ovih voćnih vrsta nikada ne radi.
Za početak uspješne rezidbe treba znati razlikovati cvjetne i cvatne (generativne) od lisnih (vegetativnih) pupova. Cvjetni pupovi su zaobljeniji i krupniji, a lisni su šiljasti i izduženi.
Osim toga, potrebno je poznavati i rodne izboje. Tako npr. kod jabuke rodni pupovi najčešće se nalaze na vrhu izboja. Rodni pup jabuke je mješoviti što znači da će se iz njega razviti kratka pršljenasta mladica koja na vrhu nosi cvat krunu od 8 do 12 cvjetova. Prvi se otvara cvijet na vrhu krune i iz njega se zameće plod najbolje kvalitete.

Takođe veliki broj proizvođača voća i smatra da je sa izvođenjem zimske rezidbe završena ova mjera. Zelena rezidba, koja je isto toliko važna kao i zimska, vrlo rijetko se ili čak uopšte ne primjenjuje u zasadima. Pravilno i pravovremeno izvođenje zelene rezidbe određuje prinos naredne godine, jer se u drugoj polovini vegetacije vrši diferenciranje i razvoj cvjetnih pupoljaka koji sljedeće godine treba da donesu rod. Ukoliko se zelena rezidba ne obavi, ti pupoljci ostaju u sjenci i diferenciranje cvjetnih pupoljaka je znatno smanjeno, što se negativno odražava na rod naredne godine. Previše gusta krošnja pogoduje razvoju biljnih bolesti i štetočina, zrenje plodova je otežano, oni su slabije obojeni u odnosu na karakterističnu boju za gajenu sortu, slabijeg su kvaliteta.

Kvalitetno obavljena zelena rezidba uveliko olakšava izvođenje zimske rezidbe, jer se zelenom rezidbom ukloni i preko 50% grana koje bi se i onako odstranile zimskom rezidbom. Izvođenjem određenih operacija zelenom rezidbom se vrši obnavljanje rodnog drveta i inicira formiranje obrastajućih grančica drugog i trećeg reda, na kojima će se formirati rodni elementi.
U cilju smanjenja prisustva bolesti i štetočina u voćnjaku preporučuje se da se iz zasada svo otpalo lišće, truhli plodovi i grane koje se odbacuju zimskom ili zelenom rezidbom, iznosi iz voćnjaka i uništi.
Zimsku zaštitu voćnjaka najbolje je obaviti nakon provedene rezidbe jer je na ovaj način smanjen utrošak sredstava za zaštitu, sama voćka se kvalitetnije istretira, a utrošak preparata je manji, pa se ostvaruju i značajni finansijski efekti.



 

No comments:

Post a Comment