Monday, March 27, 2017

Idared - jedna od najpopularnijih sorti jabuke na nasim prostorima

Idared je američka sorta, nastala križanjem sorte Jonathan te sorte Wagener. Predstavljena je kao nova sorta 1942. godine u američkoj državi Idaho. Koncepcija te sorte je bila dobiti takvu jabuku koja će biti jako dobra za preradu (za sušenje, za sok i slično), koja će se moći dugo čuvati u svježem stanju u siromašnim uvjetima čuvanja, koja će biti jednostavna za uzgoj te rodna i redovito rodna. I može se reći da je novostvorena sorta uglavnom odgovarala zahtjevima. Svi naši voćari će potvrditi da je jednostavna za uzgoj. Širok ugao grananja, smiren porast u odnosu na druge sorte, te posljedično i relativno redovita rodnost, sve su to pozitivne strane ove sorte.
Idared je dominantna sorta unazad više od 30 godina, u svim državama bivše Jugoslavije pa će te tako u svakom supermarketu zu zlatni delišes naći i ovu sortu jabuke.


Idared


Upravo zbog smirenog rasta ove sorte, postalo je moguće promovirati gušće sklopove sadnje, naročito uz podlogu M9, koja je nekad bila standard za "patuljaste" jabuke kako je to tada bilo popularno ali naravno da se nije radilo o patuljastim jabukama. Idared je zbog još jednog razloga jako dobro prihvaćen kod naših proizvođača, a to je mogućnost da se čuva jako dugo, do proljeća, u siromašnim uvjetima čuvanja.


Idared je voćarima donio eksploziju prihoda te im je pružilo priliku da kroz duži vremenski period čuvaju jabuku i prodaju je i time duže ostvaruju prihode. Čest je slučaj da voćari daju plodove u bezcijenje samo zato što ne mogu sačuvati plodove na duži period ali sa sortom Idared to više nije slučaj i zato je ova sorta medju voćarima jako popularna.

Dobri poznavaoci jabuke prepoznaju ovu sortu po izgledu. Idared je više ili manje crvene boje, zavisno od opterećenja po stablu, osunčanosti krošnje, nadmorskoj visini itd. Meso jabuke je bjelkasto i nepravilno se lomi od prilikom odgriza. Ukus je lagano kiseo.

S druge strane ima i kritičara koji kažu kako će ova sorta biti istisnuta sa naših prostora prije svega zbog boje pokožice koji ima Idared, jer tvrde da da je bijela boja mesa manje poželjna jer konzumenti traže boju koja ide prema zućkastoj boji. Takodje kao lošu karakteristiku navode i nepravilno lomljenje mesa jabuke te kao najnegativnija karakteristika je neuskladjenost okusa.
Ona je tipična kiselo-slatka jabuka, bez posebnih sortnih aroma. Oblik ploda, neujednačenost u krupnoći ploda i mekano meso također joj ne idu u prilog. Iz tih razloga ju istiskuju druge sorte koje imaju bitno bolje kvalitete kao što je svojevremeno bio Jonagold, ili su bolje strukture mesa (Fuji), bolje rodnosti (Cripps Pink), boljeg izgleda (Gala) ili boljeg okusa (Braeburn).

Izvor: agroklub
 

No comments:

Post a Comment